Slapen in Hotel

The Exchange
DSCF5900.jpg
DSCF5910.jpg
Amsterdam, Nederland

Een bijzonder hotel in hartje Amsterdam.

 

Op nog geen 100 meter lopen vanaf Centraal Station vind je Fashion Hotel The Exchange met meer dan zestig kamers die zijn ingericht door studenten van het Amsterdam Fashion Instituut en Studio INA MATT. Ik mocht hier een nachtje slapen in The Eighties Room. 

Rooms dressed like models

 

De kever laat ik voor dit bijzondere uitstapje een keertje thuis. Want het hotel waar ik een nachtje mag overnachten, is met de trein een stuk makkelijker te bereiken. Hotel The Exchange ligt aan de Damrak in hartje Amsterdam, recht tegenover de Beurs van Berlage. 

 

Vanaf centraal station slenter ik langs souvenir winkeltjes, langs de rondvaartboten, frietkramen, cafés en niet te vergeten langs het Sex Museum. Wanneer ik Café STOCK zie liggen weet ik dat ik aan het juiste adres ben. Hotel The Exchange heeft een smalle ingang, het café is onderdeel van het hotel en je kunt er plaatsnemen voor een goede kop koffie, een lunch en natuurlijk voor een ontbijt. Het is hier overigens All Day Long Breakfast, ideaal! Ik check in en mag in The Eighties Room overnachten. Mijn favoriet! 

 

 

Hotel The Exchange het concept

Het hotel opende in 2011 zijn deuren aan de Damrak in Amsterdam. Eigenaren Suzanne Oxenaar en Otto Nan bedachten het concept voor een fashion hotel dat de omgeving van het hotel zou weerspiegelen. Namelijk de grootste catwalk van Amsterdam Centrum. Het koppel nodigde studenten van het Amsterdam Fashion Instituut uit om kamers te ontwerpen met als thema ‘rooms dressed like models’. Inmiddels telt het hotel maar liefst 61 unieke kamers. Allemaal inspirerend en door verschillende ontwerpers ingericht. 

 

The Eighties Room

Deze kamer is mijn favoriet, lekker retro en heerlijk kleurrijk. De kamer is ontworpen door Roos Soetekouw en geinspireerd op een Woodstock foto uit de jaren 80. Een foto waarop haar moeder gekleed is in een oversized trui met daaronder een strak regenboogrokje. Ik ben fan! 

 

 

De kamers

Ik krijg een rondleiding langs verschillenden kamers. Allemaal even bijzonder en met een eigen verhaal. Zo nam ik een kijkje in de Rembrandt kamer die werd ontworpen door Roos Soetekouw. Het uitganspunt was de grote, witte kraag van Rembrandt. Een kleurendans van room en wit. Het is een indrukwekkende kamer, heerlijk licht en het voelt alsof je onder een wit laken bent gekropen.

 

 

Een sprookje

Mocht je niet van wit houden dan zijn er tal van andere kamers die wellicht bij je passen. Zo waan je je even in een sprookje in de 'I Still Remember' room . Ontworpen door Sofie Sleumer die de kamer baseerde op een sprookje van de gebroeders Grimm  

 

'Het werd de inspiratiebron voor mijn hotelkamer. Ik bracht het verhaal terug naar zijn kernwaarden en ben toen associatief beelden gaan verzamelen, om zo een verhaal te vertellen, te tekenen, te schrijven en vorm te geven binnen de muren van een kleine hotelkamer.' - Sofie Sleumer

 

 

De Urban Crafts kamer ontworpen door Anne Wolters

Een mooie lichte kamer met een klein balkon dat uitkijkt op de Damrak. Anne nam een slimme en tijdrovende benadering van het street art thema zoals stedelijk breien als uitgangspunt voor de kamer. 

 

'In dressing this room designer Anne Wolters took to a more crafty and time-consuming approach to the street art theme such as urban knitting. A highly contemporary statement in itself now we realize that ‘old culture’ crafts and skills are so easily lost on budding generations.' - The Exchange

 

 

The Room of Misunderstood Creatures

Ook deze indrukwekkende kamer werd ontworpen door Roos Soetekouw. Ze laat in deze kamer het contrast zien tussen het 'glitter and glamour' wereldtje en de donkere kant zoals de te magere modellen in de modewereld. Een kamer die indruk maakt. Een pikzwart plafond dat huilt, het handgetekend vreemd geproportioneerd meubilair en de drie mooie maar onrustig geïllustreerde installaties van bijzondere wezens aan de muur. 

 

'Fashion could never flourish without the unbridled fantasy of its creators but these fantasy worlds can also reveal a darker side.' - Hotel The Exchange 

 

 

All day breakfast!

Na mijn nachtje in the eighties neem ik plaats aan een tafeltje in Café STOCK. Het idee van 'de hele dag kunnen ontbijten' klinkt heerlijk. Lekker geen wekker hoeven zetten omdat je het ontbijtbuffet toch niet kunt missen. Want stiekem ben ik gek op ontbijtjes en het liefste de hele dag door. Bij Café STOCK kan ik mijn hart ophalen. Ik ontbijt met een stroop pannenkoek, een cappuccino en een verse jus. Klaar voor een nieuwe dag in Amsterdam. 

 

 

 

 

Het liefste laat ik jullie alle 61 kamers van dit fashion hotel zien. Want wat zijn ze tof! Het is iedere keer weer een verrassing wat er nu weer achter de deur tevoorschijn komt. Maar he, is het niet veel leuker om zelf op ontdekking te gaan?  

 

Ook hier slapen?

Ik vond het een hele ervaring om in dit indrukwekkende fashion hotel te mogen slapen. The Eighties Room is voor alsnog mijn favoriet, lekker retro en kleurrijk. Kies de kamer die het beste bij je past of laat je verassen door deze unieke kamers. Stuk voor stuk zijn het kleine plaleisjes met een verhaal. Maak je eigen verhaal en boek een kamer in dit toffe hotel!

 

 

Deel dit bericht op social media!

-