Acht uur in 

Krakau
DSCF9233.jpg
DSCF9154.jpg
Krakau, Polen

Wat doe je als je 8 uur de tijd hebt om Krakau te ontdekken…

 

stevige schoenen aan en lopen maar! Voor Tui maakte ik een stedentrip naar Krakau, ik ontekte ik het Florence van Polen. Een stad waar je van alles kunt ontdekken. Van het oude stadscentrum tot de Joodse wijk en van het Fabryka Schindlera tot Auschwitz net buiten het centrum.

Acht uur lang gingen mijn vriend en ik op ontdekking om zo veel mogelijk van deze Poolse stad te proeven. 

 

Een stedentrip naar Krakau
In nog geen twee uur vliegen sta je vanaf Amsterdam Airport op het vliegveld van Krakau. Een winterlanschap omringt de stad. We rijden door de witte heuvels en arriveren na 40 minuten in het centum. Het is koud, regenachtig en af en toe valt er wat sneeuw. Niet de meest ideale omstandigheden voor een stedentrip naar Krakau. Maar hé, het is winter en we zijn in Polen. Ik had niet anders verwacht. Goed voorbereid met mutsen, sjaals en wederom mijn schapenwollen sokken zijn we klaar voor een Poolse winterdag.

 

DSCF9204.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rynek Glowny, de Grote Markt
We struinen door het oude centrum, over de Rynek Glowny, de Grote Markt, met zijn knusse kerstmarkt. De grote markt van Krakau is een 800 jaar oud plein dat wordt omringd door de oorspronkelijke bebouwing. Wanneer we de overdekte markt betreden zijn we opeens getuige van de jaarlijkse kerststallen wedstrijd. Kerststallen van meer dan een meter hoog, gemaakt van blinkend papier, kralen en aluminiumfolie. De makers zijn er soms maanden mee bezig. En dat is goed te zien! De kerststallen zijn er in alle soorten en maten. De winnende kerststallen krijgen een mooi plekje in het historisch museum van Krakau.

 

DSCF9142.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mariakerk
We bewonderen de kerststallen en vervolgen onze weg naar de Mariakerk. Ga hier zeker even naar binnen! De kerk heeft een imposant altaar en hangt vol met prachtige schilderijen. En let goed op, want elk uur opent een luik in de toren van de Mariakerk en speelt een trompettist een melodie. Totdat hij middenin een noot ophoudt, schijnbaar getroffen door een pijl. Een oude legende wordt hier nagespeeld. Na ons bezoek aan de Mariakerk slenteren we verder door de straatjes van deze romantische stad.

 

DSCF9193-1.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Café J.Noworolski
We drinken een kop koffie en eten cheesecake bij café J. Noworolski. Het café opende zijn deuren in 1910 en was tijdens de oorlog alleen toegankelijk voor Duitsers. De gemiddelde leeftijd is hier redelijk hoog maar de koffie is goed, er is live pianomuziek en het is een heerlijke plek om even op te warmen.

 

DSCF9186.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kazimierz, een oude Joodse wijk in Krakau
Na de koffie met gebak lopen we richting Kazimierz, een oude Joodse wijk in Krakau. In deze wijk vind je tal van de kleine boetiekjes en cafés. De straten zijn versierd met streetart in vrolijke kleuren. De vintage liefhebber kan hier zijn hart ophalen. Om de paar meter vind je een vintage winkel met kleding, schoenen, sieraden en hoeden in alle soorten en maten.

 

DSCF9220.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Warme chocolademelk
Van al dat gewandel in de regen hebben we het koud gekregen. En wat is dan de beste manier om je op te warmen…warme chocolademelk! Bij Columbus Coffee nemen we plaats in één van de fauteuils. We komen er al snel achter dat ze in Polen geen chocolademelk kennen zoals we die in Nederland gewend zijn. Het is eerder warme chocoladepasta in een glas. Maar wat smaakt dat goed! Inclusief de berg slagroom bovenop.

 

DSCF9223.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Romantisch Krakau
De warme chocolademelk is op en we zijn weer opgewarmd. Buiten begint het al te schemeren en we lopen terug richting het oude centrum. De stad is verlicht en ziet er sprookjesachtig uit. Het begint licht te sneeuwen en we maken een laatste rondje over de kerstmarkt. We kopen een souvenir en geven ons laatste kleingeld aan een collectant. Plannen om een stedentrip naar Krakau te maken? Sla een bezoek aan het wisselkantoor in Nederland dan gerust over. In Polen kun je namelijk overal geld pinnen. Je betaalt hier niet met de euro maar met de Poolse złoty.

 

DSCF9275.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Om 18.00 uur vertrek de Tui bus naar het vliegveld en zijn onze 8 uur Krakau alweer voorbij. Ondanks dat het kort was, hebben we er alles uitgehaald. In Krakau is alles goed aan te lopen en er zijn leuke cafétjes waar je in de winter even op kunt warmen. En mocht de warme chocolademelk niet voor genoeg warmte zorgen…dan is er altijd nog de wodka!

 

Wil je ook een stedentrip naar Krakau maken? Surf dan even naar de website van Tui!

 

 

Deel dit bericht op social media!

-